În propria piele

Dragostea de sine este, pentru mulți dintre noi, fragilă. Motivele pe care le-am da fiecare sunt probabil foarte diverse, de la nereușite personale până la intimidarea aplicată de alții. Din exterior sau prin proprii demoni, dragostea și încrederea în noi înșine ne sunt constant puse la încercare.

Dintre toate punctele vulnerabile, felul în care arătăm e cea mai facilă țintă pentru descurajare.

Revistele glossy țin predica standardelor de frumusețe, ne spun care ne sunt defectele și ne învață cum să remediem problema „urmând aceste 5 reguli simple.” Pentru că trupurile, se pare, sunt o problemă.

Schema e simplă: sădește nesiguranță, apoi oferă o soluție pe bani. De la diete express (-7 kilograme în 7 zile, dă click acum!), pastile cu praf de curcubeu și SuperchargedInsaneWorkoutTM până la haine din spandex care aplatizează cutele, cremă anti-rid cu efect garantat de întinerire pre-pubescentă sau buze model Angelina Jolie, fiecare „bubă” își are soluția.

Știm că perfecțiunea e o fabricație, știm schema. Totuși, ne-am obișnuit într-atât de mult cu ea încât ni se pare normală, chiar ne așteptăm la o figură perfectă pe copertă. Așa că e ușor să presupui că oameni care nu arată perfect n-ar avea curajul să se expună (aproape) goi, la lumina zilei și în poziții firești.

Hey Mărie! e convinsă că frumosul e mult mai divers decât ni se arată, și că dragostea de sine nu vine prin încadrarea într-un standard.

Unii știu asta și se simt al naibii de bine în propria piele.

Încercând să descoperim de unde vine încrederea în felul în care arătăm, Hey Mărie! a provocat cinci oameni să se lase surprinși într-un moment de sinceritate cu trupurile lor. I-am fotografiat într-un spațiu intim, în care e firesc să ai puține haine: propriile dormitoare.

Dacă scopul nu era să-i facem „să dea bine”, ce i-a determinat să accepte provocarea? Intuind că poate are legătură cu faptul că trupul e mai mult decât un înveliș de piele, i-am întrebat:

Ce face trupul tău pentru tine?

 

DSC_5605-Edit1-681x1024
Sora Treișpe

 

Claudiu: „Îmi ține creierul la locul lui.”
Claudiu: „Îmi ține creierul la locul lui.”

 

Oana: „Îmi permite să comunic și să mă comunic. Trupurile spun multe despre noi, uneori chiar lucruri pe care nu am dori să le facem publice. Trupurile nu știu să țină secrete.”
Oana: „Îmi permite să comunic și să mă comunic. Trupurile spun multe despre noi, uneori chiar lucruri pe care nu am dori să le facem publice. Trupurile nu știu să țină secrete.”

 

Răzvan: „Corpul meu mă ajută să fiu puternic pentru cei din jurul meu.”
Răzvan: „Mă ajută să fiu puternic pentru cei din jurul meu.”

 

Cristina: „Trupul meu mă ajută să mă descopăr. Fiecare părticică din el îmi dezvăluie o parte din mine. Îmi arată o poveste care așteaptă să fie descoperită.”
Cristina: „Trupul meu mă ajută să mă descopăr. Fiecare părticică din el îmi dezvăluie o parte din mine. Îmi arată o poveste care așteaptă să fie descoperită.”

 

Fotografiile arată adevărul brut, necosmetizat (eventual tatuat):  curaj, da. Dar și jenă, blazare, timiditate, încordare sau visare. Naturalul are multe nuanțe, e complex și chiar contradictoriu. Vedem mândrie, dar și rușine; arată îndrăzneală, dar și fragilitate.

Deci, de unde vine încrederea în propriul fizic?

O sursă poate e să-ți privești trupul ca pe un mijloc, ca pe o unealtă. De acolo poate apărea aprecierea pentru ceea ce face trupul tău pentru tine, pentru ceea ce-ți permite. Dacă trupul e o unealtă, simte-te mândră/u pentru semnele adunate pe piele de pe drumurile străbătute cu el.

Recunosc că, văzând rezultatul provocării noastre, am simțit puțină invidie. Cât de frumos și expresiv poți fi atunci când nu încerci să arăți altfel decât ești. Cât de liber trebuie să te simți când renunți la haine, la măști și aparențe. „Oare eu aș putea face asta?”. M-am vizualizat stând și eu în cea mai firească poziție (cocoșată peste laptop), într-un spațiu intim (pe patul-birou), îmbrăcată doar în boxeri și cu un aparat ațintit asupra mea. Ha! N-aș putea. N-am curaj… încă.

Tu ai avea?

Hai să continuăm provocarea. Nu-ți cerem poze în chiloți, dar ai putea să adaugi în comentarii răspunsul tău la întrebarea „ce face trupul tău pentru tine?” Sigur sunt mai mulți decât acești cinci curajoși cei care știu să-și iubească trupul.

 

Text de Alexandra Ștef

Fotografii de Vlad Bîrdu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *